Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2017 08:56 - Нови бронирани машини за България
Автор: ognianpeev Категория: Политика   
Прочетен: 1257 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.08.2017 09:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 NEXTER Systems предлага на България машини TITUS

 

 image

Ниската цена не означава лошо качество, точно напротив, казва Ян Грабовски, който е регионален директор за Европа и Азия на френската компания NEXTER Systems. По време на оръжейното изложение „Хемус-2016“ в Пловдив фирмата представи своята продукция – бронирани бойни машини за пехотата.

Ние сме най-старата отбранителна индустрия във Франция и произвеждаме основно военна техника, споделя Грабовски. Компанията е специализирана в направленията на оръжейните системи и бойните машини. В произведствената листа на фирмата влизат и боеприпаси, включително и ракети, в широк диапазон от калибри – от 12,7 мм до 155 мм. Това, което предлагаме, е възможно най-широкото портфолио, изтъква Грабовски.

На българския пазар искаме да представим изделия, предназначени за сухопътните войски, пояснява той. В тази посока NEXTER Systems предлага два основни продукта. Единият е бронирана бойна машина 8 по 8. Другият е подобна машина – TITUS – Tactical Infantry Transport & Utility System, която е 6 по 6.

Според Грабовски, в България се проявява голям интерес към този броневик, който  е френско-чешко производство. Всъщност TITUS беше основен акцент в представянето на NEXTER Systems на тазгодишния „Хемус“. Машината, която е 23-тонна, се предлага в различни модификации в зависимост от нуждите на войските. За целта се използва единна платформа, която се оборудва според предназначението.

TITUS може да носи полезен товар от 10 тона и да действа както в градска среда, така и в планински местности. На нея може да се инсталират разнообразни оръжейни системи калибър от 7,62 до 25 мм.

Ние сме европейци и сме на същия континент както България, посочва едно от предимствата в производството на машините на фирмата Грабовски. Като коз пред конкурентите той добавя и цената на поддръжката, която, по думите му е „изключително ниска“, без това да означава ло“о качество.

Според мениджъра всъщност така фирмата се опитва да представи най-добрия и конкурентоспособен продукт. Представени сме по цял свят, а в България имаме 20-мм оръдие, което се използва на нашите хеликоптери, обясни Грабовски.

Що се отнася до TITUS, фирмата е пред сключването на договор за доставка на 50 такива машини за въоръжените сили на Чехия. Също така сме в контакти и със страна от Близкия Изток, с която водим преговори за TITUS, обяснява мениджърът.

А дали машината може да се произвежда в България, съвместно между NEXTER Systems и тукашни фирми от отбранителната индустрия? „Прекалено рано е да се каже. Но все пак ако България реши да избере TITUS за своите сухопътни войски, разбира се, че ще сътрудничим с Министерството на отбраната, ще прехвърлим производството и поддръжката тук, а също така ще взаимодействаме с българската индустрия, отговаря Грабовски.

 

PATRIA AMV - РЕШЕНИЕ ЗА НУЖДИТЕ НА СВ ЗА НОВА БОЙНА МАШИНА НА ПЕХОТАТА

 image

Patria AMV – модулна, многовариантна, изпитана в реални условия, в серийно производство 
Patria започва през 80-е години на ХХ век с производството на камиони, от които са произведени над 1100 броя за Финландия и за Силите на ООН. За нуждите на армиите на Финландия, Турция, Италия и Китай са произведени над 600 верижни транспортьора, както и над 50 машини за разминиране за Финландия и Дания. През 80-е и 90-е години на ХХ век са произведени и над 1300 колесни БТР 6х6 за Финландия и още 6 държави и Силите на ООН. 
В края на 90-е е създадена системата AMV, от която вече са произведени над 1400 машини за Финландия, Полша, Словения, Хърватска, Швеция, ОАЕ и ЮАР. 
Patria AMV има огромен международен успех благодарение на непрекъснатото развитие и създаване на нови варианти. Машината е доказала надеждността си в екстремни условия - от крайния Север до пустините на Африка и Азия. Масово се използва от страни-членки на НАТО и от държави участващи в Инициативата „Партньорство за мир“. Използва се от страни участващи в силите на ISAF в Афганистан от 2007 г. Patria AMV е най-тестваната съвременна машина с колесна формула 8х8, като информацията и опита на операторите ежегодно води до подобрения. Машините AMV имат милиони километри пробег. 
Машините Patria AMV имат стратегическа, оперативна и тактическа мобилност, осигуряват надеждна защита на целия екипаж и могат да осигурят директна огнева поддръжка. 
Балистичната защита е Level 4 по STANAG 4569, а защитата от мини е Level 4a/4b. Казано на по-прост език балистичната защита гарантира непроникването на 14,5 mm бронебойни куршуми, а минна защита осигурява защита на екипажа при подрив на 10 kg взрив под колелото. 
Patria AMV може да преодолява водни препятствия без предварителна подготовка, само при монтиране на пакет за плаване. 
Бойната система за пехотата Patra AMV има максимална скорост над 100 km/h, скоростта във вода е 6-10 km/h, пробегът е 600-1000 km, може да действа при температури от -460C до +500C. 
Двигателят е с мощност 405 kW, а въртящият момент е 2080 Nm. Скоростната кутия е автоматична, със 7 предни и 1 задна скорости. Всички колелета са със собствено задвижване, а диференциалите могат да бъдат блокирани. Задните колелета също са управляеми, което скъсява радиуса на завоя. Спирачките са дискови, хидравлични, със система ABS. Гумите са с възможност да продължат движението дори при пробив тип run flat. Окачването е независимо, с двойно рамо на всяко колело. 
Големият вътрешен обем позволява бойците д аносят със себе си цялото неолходимо оборудване и въоръжение за 72 часа бойни действия – боеприпаси, противотанкови оръжия, снаряжение на бойците, материални и оборудване. 
Максималната вместимост е 3+13 ( механик-водач, командир, пълнач плюс 10 пехотинци. 
Минохвъргачките Nemo и Nemo Navy са с калибър 120 mm, далечината на стрелбата е до 10 km, скорострелността е максимално 10 изстр./min, а продължителната е 6 изстр./min. Имат възможност за промяна на ъгъла на стрелбата, което осигурява попадение на 5 мини върху целта почти едновременно. Минохвъргачките Nemo имат способност за право мерене, а морският вариант може да обстрелва движещи се цели. 
Електронната система на AMV е от отворен тип. Това позволява лесното интегриране на нови системи. Така всеки клиент може сам да интегрира чувствителни системи като комуникации и крипто системи. Всички основни елементи на платформата и задвижването са свързани електроно с електронния „гръбнак“ на Patria AMV. Patria е активен участник в стандартизационните процеси за сухопътни машини на Европейската Агенция по Отбрана EDA. 

Семейството на Patria AMV 
Модулното семейство Patria AMV има една базова платформа с 3 дължини. Предимството е че повечето възможни варианти вече са създадени и това улеснява производството им. 
А) Базов модел - на негова база са създадени варианти БТР, БМП, КЩМ, линейка, за разузнаване, носител на ПТУРК, БРЕМ, машина за ЯХБЗ, мостопоставач. 
Б) Вариант с по-голяма височина - на негова база има разработени варианти на КЩМ, линейка, ремонтна машина. 
В) Вариант носител на тежки оръжия – на негова база има разработени варианти на 120 mm сдвоена минохвъргачка AMOS и вариант за непосредствена огнева поддръжка с 90 или 105 mm оръдие. 
Семейството Patria AMV се отличава с изключителна ремонтопригодност. Максимално е улеснена замяната на двигателя, въоръжението и елементите на окачването и задвижването. 
Машината е с висока устойчивост и надеждност. Използват се търговски продукти COTS. Двигателят е като на камионите Scania, автоматичната скоростната кутия е на ZF. Patria AMV има милиони километри пробег в условията на реални бойни мисии. Използването й от няколко страни –членки на НАТО дава солидна логистична база за поддръжка и ремонт. Флотът от Patria AMV е с доказана в практиката висока надеждност. Patria оказва интегрирана логистична поддръжка по време на целия жизнен цикъл, както и осъществява ефективен трансфер на технологии и „ноу-хау“ към операторите на машината. 
Patria AMV благодарение на своята модулност лесно се пригажда към конкретните нужди на всеки клиент на най-ниска цена и с минимални усилия. Електрониката е от отворен тип, лесно се интегрират различни типове въоръжения и системи. Машина е лесна за управление, експлоатация и поддръжка. Дава възможност за създаване на множество варианти на една и съща база. 
Досега от варианта БМП са произведени машини за Полша, ОАЕ и ЮАР. От варианта БТР са произведени машини за Полша, Финландия, Словения, Хърватска и Швеция. От варианта КЩМ са произведени машини за Полша, Словения, Швеция и ЮАР. От варианта с минохвъргачка са произведени машини за Финландия, ЮАР и Словения. Линейки са произведени за Полша, Хърватска, Швеция и ЮАР. БРЕМ вариант е произведен за Хърватска и Швеция. Има произведени и други варианти за Полша и ЮАР. 

Възможни варианти за въоръжение на Patria AMV 
На машината могат да се интегрира широк кръг от въоръжение: 
А) Малокалибрени оръжия - дистанционни оръжейни станции с калибър 7,62/12,7 mm от Kongsberg, SAAB, BAE Systems, OTO Melara, Elbit и Patria; 
Б) Оръжия среден калибър 25/30/35/40 mm на Kongsberg, Rheinmetall, OTO Melara, Delco, Elbit, Rafael, БМП-3, BAE Systems, LM; 
В) противотанкови оръдия и ракети – купол на БМП-3 с 100 и 30 mm оръдия; ПТУРК Helfire AT; 
Г) Минохвъргачки - 120 mm NEMO Patria и AMOS. 

Димитър СТАВРЕВ 

 

 

 

 

 

 

 

 

Textron предлагат прототип за бойна машина, която да се произвежда у нас

image

Щатската компания Textron участва в процедурата за купуване на нови бойни машини за пехотата с предложение за производство в България. Textron Systems съвместно с немската Rheinmetall Group представиха вчера предложението си. Те предлагат четири колесни машини COMMANDO Select, които да бъдат използвани за спомагателни (инженерни, разузнавателни, за медицинско и логистично осигуряване и др.), които могат да бъдат доставени за 10 месеца. По второто задание, което е за 100 бойни бронирани машини с 6-колесна формула, Textron и Rheinmetall предлагат прототип. За довършване на дизайна се нуждаят от 20 месеца, съвместно с България, след което може да започне производството, според изпълнителния директор и главен мениджър на компанията Хенри Финерал. Той даде пример с доставката на COMMANDO Select за канадската армия. Машините са модифицирани според изискванията на Канада и са довършени на място.

 

GENERAL DYNAMICS EUROPEAN LAND SYSTEMS ПРЕДСТАВИ БРОНИРАНАТА БОЙНА МАШИНА PIRANHA 5 В БЪЛГАРИЯ

image

На 27 април 2017 г. бронирана машина PIRANHA 5 бе официално представена на военен полигон „Тюлбето“, Казанлък. General Dynamics European Land Systems (GDELS), заедно с партньорите си от General Dynamics Mission Systems (Канада), Rafael Advanced Defense Systems (Израел) и Rheinmetall Air Defence (Швейцария) демонстрираха PIRANHA 5, оборудвана с купол с дистанционно управление Samson Mk II RWS (от Rafeal) с 30 милиметрово оръдие Mk 44 Bushmaster (от Orbital ATK). На куполът може да се монтират противотанкови управляеми ракети от типа Spike.

Впечатление направи напълно интегрирана комуникационнo-информационна система. Представител на компанията демонстрира как от работно място в Оперативен център на батальон задава на машината район на патрулиране чрез системата, без да се използва радиокомуникация. Командирът на машината и механик-водачът виждат на своите тактически украни същото което вижда оперативния офицер. Така се избягва объркване на координатите на зоната, което според офицер с опит от армията на Канада е 50:50 при предаване по радиостанция. Местоположението на машинат асе обновява н авсеки 5 секунди на екрана в Оперативиня център. СЛед това на машина бе зададено местоположениет она съмнителен автомобил, натъпкан с взрив, подготвен з асамоубийствен атентат. Машита се придвижи до зоната за откриване на огъня и от дистанция 1200 метра порази целта с огън от оръдието. Със сдвоента с него 7,62 mm картечница бяха поразени мишени на пехота. Piranha 5 демонстрира огън от място и в движение.

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ognianpeev
Категория: Политика
Прочетен: 76254
Постинги: 41
Коментари: 21
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930